dissabte, 10 de gener del 2004


ELS INIMAGINABLES AVANTATGES
SEGONS JEFF BUSH

(O “Bienvenido Mr. Marshall II”)                                                                 


   Jeff Bush, va visitar fa uns mesos l’estat espanyol. Allà no va desaprofitar l’ocasió de mostrar-se tal com és. Amb una ignorància i matusseria que semblen donar-li prestigi, va qualificar Espanya de república la vigilia d’entrevistar-se amb el rei.

    Jeff Bush, en el marc d’aquella hilarant i republicana visita, va deixar ben clar que l’acció militar contra l’Iraq era una maniobra purament estratègica i econòmica. En aquelles dates, alguns ja havien perdut la vergonya en haver-se desenmascarat la falsedat de les armes de destucció massiva i les connexions de Saddam amb Al-Qaida.

   Com a plat fort de les seves declaracions, aquest missatger mastegador de xiclet, va anunciar a bombo i plateret uns “inimaginables avantatges” pel poble espanyol si el seu govern recolzava l’atac dels Estats Units a l’Iraq.a l’Iraq

   I és així com el monolític executiu espanyol es va posicionar unilateralment en una decissió tan greu per una societat. Va recolzar l’atac a l’Iraq sense l’aprovació ni el mandat de la ONU. Va enviar tropes (que encara hi són) a ocupar un país que no l’hi havia estat hostil, sense ni tan sols un acord prèvi al Parlament Espanyol. Es va riure, i es riu, del món qualificant de missió humanitària el que és una massacre diària de víctimes innocents.

   La bona gent es va esgarrifar amb els plantejaments de Jeff Bush; m’agradaria, però, fer una pregunta a les persones pràgmàtiques, sense escrúpols i ingènues que se’l van creure: on són els “inimaginables avantatges” dels que parlava el nou Mr. Marshall?

 ¿És un “inimaginable avantatge” l’enrocament d’Aznar en les negociacions de la futura constitució europea que ha propiciat un crispadíssim ajornament “sine die” de les converses?

   ¿És un “inimaginable avantatge” la degradació de les difícils relacions d’Espanya amb el Marroc, un país on ja es coneix Aznar com “l’home que ens odia”?

   ¿És un “inimaginable avantatge” que la Unió Europea rebutgi Vandellós com a candidata europea a acollir l’ITER (el centre mundial de recerca de l’energia de fusió nuclear)?

   ¿És un “inimaginable avantatge” que la UE decideixi també desestimar la candidatura de Barcelona a acollir l’Agència Europea de Seguretat Alimentària en la qual s’ha estat treballant des de l’abril del 2001?

   Crec sincerament que, fins i tot des de plantejaments egoístes, mesquins i de menysteniment de les cultures alienes, no ens convé com a poble torpedinar la construcció europea ni obrir ferides en les relacions d’occident amb el món àrab.

No ens convé actuar en contra de la pau mundial per encàrrec de grups de pressió dels EEUU.







Silvestre Entredàlies