dissabte, 8 de maig del 2004



APROFITEM LES EINES


Els ciutadans tenim poques ocasions en les quals podem dir la nostra sobre la manera en què som governats. Cal aprofitar totes aquestes oportunitats, són ben escasses.

Les persones que creiem que la manera d’assolir la pau no és la imposició del més fort, els que no estem d’acord amb l’imparable creixement de la despesa militar de l’estat espanyol, i els que ens avergonyim de l’actuació de les nostres tropes a l’Iraq hem de fer sentir la nostra veu cada cop que sigui possible.

Dues bones ocasions per pronunciar-nos les tenim en les manifestacions ciutadanes i en els comicis electorals. Es pot dir que, últimament, en aquestes dues assignatures hem tret bona nota. Progressem adequadament.

No obstant això, cada any, pels vols d’aquesta època, amb l’esclat de la primavera, se’ns presenta una ocasió d’or d’expressar el nostre parer. L’últim any el nombre de persones que van utilitzar aquesta eina es va multiplicar per set.

Estem parlant de la gran assignatura pendent, sembla que ens faci por, i que és aquesta mateixa por inundada la que ens impossibilita afrontar-la. És l’objecció fiscal a la despesa militar. Necessitem millorar.

A algú li pot semblar bé que l’estat espanyol es gasti 41.6 milions d’euros cada dia en mantenir i rearmar l’exèrcit. També, hom pot trobar adequat que, en cada hora que passa, es gastin a tot el planeta gairebé 100 milions d’euros en exèrcits, mentre que en aquesta mateixa hora moren 1800 nens al tercer món. Aquest tipus de contribuent és el que pot, tranquil·lament i d’acord amb la seva manera de pensar, seguir fent la declaració de la renda com sempre, patrocinant disciplinadament amb part del seu esforç fiscal la insaciable despesa militar.

Als contribuents que, per contra, pensem que ja n’hi ha prou de llençar diners per a preparar-nos per la guerra en lloc de dedicar-los a millorar la societat, podem optar per fer objecció fiscal a la despesa militar en la nostra declaració de renda. D’aquesta manera podem desviar part dels ingressos de la maquinària de guerra cap a entitats de tipus social i de solidaritat.

Potser sí que només serà un gra de sorra, però el tenim clavat a l’ull de la nostra consciència. Hem de perdre la por definitivament a fer aquest pas. Com en tots els aspectes de la vida, si actuem conseqüentment viurem millor, aquesta és la veritable qualitat de vida.



(Trobareu informació pràctica sobre com fer objecció fiscal a: www.justiciaipau.org)







Silvestre Entredàlies