dissabte, 11 de juny del 2005


CONFLICTE A PALESTINA
- QUE HI HA PER SOPAR?

Quan un mal resulta irremeiable o una situació negativa és inamovible, el que fem és adaptar-nos a la nova situació, a les limitacions que comporta; i per pura supervivència psíquica, seguim endavant, salvant els mobles.
És el cas del que va patir poliomelitis de petit, i ara és ben coix, per sempre. Ha après a conviure amb les seves cames de filferro. Pot tirar endavant amb dignitat, però mai serà un bon ciclista.
Una situació ben diferent és la de qui, tot i tenir una bona salut de fons, estossega cada dia des que es lleva fins a mig matí i s’ofega pujant un curt tram d’escales; tot gràcies a la seva arrelada addicció al tabac.
La solució per aquest segon personatge, de fora estant, és ben senzilla. El seu metge ho veu de la mateixa manera: -Senyor meu, deixi de fumar.
Però aquesta no és, ni de bon tros la única opinió sobre aquest cas. Si preguntem a Philip Morris o a Altadis (antiga Tabacalera Española) ens diran que el pacient, que segons ells no ho és, tampoc estossega tant als matins i que el seu ofec és del tot normal en una persona de la seva edat i complexió. També ens faran veure, ara indirectament, que la situació no té volta enrere, ni falta que fa! Que és gairebé impossible deixar de fumar. (el de la polio ho tingués tan fàcil!)
El fumador contumaç es farà el suec en rebre les recomanacions mèdiques adients, i davant les advertències governamentals desviarà l’atenció tot dient: -Què hi ha per sopar?
Al nostre planeta, tots els fenòmens, per llunyans que semblin estan, en una o altra mesura, relacionats. Cada cop més un fet local té repercussions mundials. Sovint s’ha comparat la terra amb un ésser viu, indivisible. Doncs bé, aquest organisme també té problemes de salut; com la polio, com el tabaquisme.
Gaia pateix la polio de les erupcions volcàniques, dels terratrèmols.
I també arrossega el tabaquisme de tants conflictes humans, de tantes guerres, de tantes injustícies, que en veure-les a la televisió o al diari, premem el botó, passem la plana i, fastiguejats, cridem, passadís enllà: -Què hi ha per sopar?
El poderós sap que en els conflictes que té empantanegats per tot arreu, és molt important provocar el cansament i el posterior rebuig de l’opinió pública en vers informacions sobre el tema en qüestió. Que el problema s’oblidi, que marxin dels fronts càmeres i bolígrafs.
Però sempre hi ha tossuts, sempre hi ha obstinats que ens resistim a creure l’amo. Per això us oferim una exposició del 9 al 16 de juny sobre la construcció del mur de Palestina i una xerrada el dia 10 de juny sobre els antecedents i la situació actual del conflicte palestino-israelí.
Ah, i si ho voleu saber, per sopar hi ha gripaus, sopa freda i pedres de molí.



Silvestre Entredàlies