dissabte, 4 d’octubre del 2008


NO N’HI HA PROU 


A aquestes alçades de l’any ja es pot afirmar categòricament que amb les vacances no n’hi ha prou.
Tan se val que siguin exòtiques o domèstiques, espectaculars o trivials, amb amics o amb família.
No n’hi ha prou.
Amb això vull dir que en tornar d’aquest període de descans i renovació mental, alguns individus en pocs dies ja han tornat a caure en els mateixos vicis, el mateix desencís i mal humor.
En el cas en què l’entorn ens fos propici abans de vacances, també ho serà tornant (amb poques excepcions). Però qui a finals de juliol tenia un ambient de feina irrespirable, una situació familiar angoixant o una comunitat de veïns insuportable; per norma general, en tornar de les seves merescudes i esperadíssimes vacances es trobarà amb el mateix panorama que havia deixat oblidat en tancar la maleta.
El nostre govern, que va per davant dels problemes de la ciutadania, que té tanta visió de futur, ha reflexionat sobre aquesta qüestió. Ha escatit que si no s’hi posa remei, aquesta situació pot esdevenir un focus múltiple de conflicte social. S’ha de minimitzar el nombre de casos de cremats post-vacances. D’altra manera la relació convivencial pot entrar en una espiral de violència de conseqüències imprevisibles.
És per això que la Conselleria d’Equilibri Emocional i Harmonia Social ja fa uns anys que encarrega a una prestigiosa empresa d’estudis estadístics el “Malalletòmetre trimestral”, amb el qual copsa la pressió gonadal de la ciutadania.
La Conselleria, a la vista de les dades alarmants del “Malalletòmetre de tardor” d’enguany, ha decidit per fi endegar un programa pilot que fa ja temps que tenia preparat.
El programa “Aquí us quedeu” s’aplicarà per sorpresa i aleatòriament entre individus que prèviament s’hagin mostrat disposats i formin part dels col·lectius de risc.
El tractament comença el primer dia de feina desprès de les vacances del ciutadà en qüestió. Aquest creu que torna al seu lloc de sempre, i en arribar-hi se li comunica que ha estat “trasplantat” a un altre lloc de treball, en un altra empresa i amb altres companys. Quan l’afectat es recupera de la sorpresa formula l’esperat “Aquí us quedeu!”, convençut que deixa enrere la pitjor de les feines en la pitjor empresa. La Conselleria li ha adjudicat una altra feina que ha quedat vacant per un altre “aquiusquedeuista”.
L’objectiu de la Conselleria és doble, primerament il·lusionar i motivar amb urgència aquell individu que estava en risc crític de cometre algun despropòsit, doncs es considerava un autèntic desgraciat; el segon objectiu, a més llarg termini és que el “trasplantat” comprengui per comparació i immersió que ni era tan infern allà on era ni és tan idíl·lic el seu estat actual. Comprendrà així altres punts de vista, serà més tolerant, augmentarà també la seva autoestima, no infravalorant la seva situació.
De moment l’experiment es farà en l’àmbit laboral, però més endavant no es descarta practicar el “aquí us quedeu” en l’àmbit familiar o veïnal.
Amb aquesta pionera iniciativa, la Conselleria d’Equilibri Emocional i Harmonia Social pretén ser capdavantera mundial en la prevenció de conflictes socials, anticipant-se al que alguns experts han qualificat de l’”autofagocitosi de les societats opulentes” i que pronostiquen com a imminent i difícilment evitable.

Silvestre Entredàlies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada